Skip to main content
Journalistpris

2000 Anders Carlsson, Mitt i Söderort

By 2000-05-07maj 7th, 2012No Comments

Svenska Carnegie Institutets journalistpris 2000 till Anders Carlsson

Anders Carlsson, född 1963, gick ut journalisthögskolan i Sundsvall 1996. Efter en period som frilansare arbetar han sedan 1997 som nyhetsreporter på Hubo press´ lokaltidningar med bevakning av Stockholms söderförorter.

Anders Carlsson har under senare år i flera artiklar uppmärksammat drogproblem, bland annat i stockholmsförorterna Rågsved, Hagsätra och Högdalen. Där finns en utbredd drogrelaterad kriminalitet och hela kedjan från storgrossister till narkotikakonsumenter. Inbrott, vandalism, hot och sömnlöshet har blivit vardag för invånarna. Hemlösa och aktiva missbrukare – i behov av vård – har nära nog blivit en fridlyst grupp. Narkotikaförsäljning pågår öppet. Drogpåverkade bilförare kör omkring i skrotbilar. Äldre tvekar att gå ut efter skymningen och barn utsätts för fara.

Trots löften har politiker, polisen och de sociala myndigheterna inte förmått stävja kriminaliteten och missbruket i stadsdelen.

I sina reportage har Anders Carlsson även berättat om orädda invånare som gått samman och uppmärksammat beslutsfattare om vad sociala nedskärningar, polisneddragningar och handlingsförlamning kan leda till och vad som bör göras.

I motiveringen skriver institutets styrelse att Anders Carlsson får priset för ”att med ihärdighet och mod ha skildrat hur lokala drogproblem kan accelerera till en akut situation som hotar såväl invånare som samhällets grundvalar”.