Svenska Carnegie Institutets journalistpris 2000 till Britta Svensson
Britta Svensson, född 1955, är uppväxt i Fritsla, utanför Borås. Hennes intresse för journalistiken väcktes tidigt.
Som ung reporter arbetade Britta Svensson på två lokaltidningar i Borås, som frilansande musikskribent i Göteborg och som nöjesreporter på den nu nerlagda Stockholmstidningen. 1984 anställdes hon på Expressen där hon sedan nio år tillbaka, varje fredag, skriver egna krönikor.
Britta Svensson debuterade som skönlitterär författare med boken Lucia i svart (Bonnier Carlsen), en spännande ungdomshistoria som fått mycket beröm av recensenterna. Där skildrar hon ett gäng tonåringar i Göteborg i början på 80-talet. Huvudpersonen Abra har tagit ställning mot narkotika men fastnat i ett begynnande alkoholberoende. I de sista kapitlen är hon på väg att kontrollera sitt drickande. Men för några av hennes kompisar som använder amfetamin och röker hasch går det illa. Det är mitt budskap, fast utan pekpinnar, säger Britta Svensson i en intervju med journalistkollegan Pelle Olsson.
Britta Svensson har varit Expressens korrespondent i New York och rapporterade från FN-konferensen om narkotika i juni 1998. Där var hon den enda från de större svenska medierna som uppmärksammade de svenskar som tillsammans med andra prominenta personer skrev under George Soros protestbrev mot FN:s narkotikapolitik. Henrik Tham, Ted Goldberg, Jerzy Sarnecki med flera ställdes till svars för sitt agerande i Expressen.
Idag är det tveksamt om Britta Svensson skulle få lika stort utrymme för en sådan artikelserie i den på ledarplats alltmer drogliberala kvällstidningen Expressen.
I motiveringen skriver institutets styrelse att Britta Svensson får priset för ”orädda och sakkunniga krönikor mot narkotikaliberalismen samt ett begynnande skönlitterärt författarskap kring angelägna frågor”.