Skip to main content

Svenska Carnegie Institutets journalistpris 2019 tilldelas Mathias Ståhle och Robin Folkö. Bägge var journalister på Svenska Dagbladet vid tiden för publiceringen av den belönade artikelserien om narkotikan och pengarna sommaren 2019.

Mathias Ståhle jobbar även fortsättningsvis på SvD Näringsliv. Han har arbetat som grävande journalist sedan 1999 med tonvikten lagd på kriminaljournalistik, offentligägda verksamheter och politisk extremism. Mathias är sedan tidigare belönad med guldspaden vid tre tillfällen och har även mottagit Advokatsamfundets journalistpris.

Robin Folkö har varit verksam som journalist sedan 2013, bland annat på SVT, Ekot och SvD. Han arbetar sedan augusti i år som undersökande reporter på Eskilstuna-Kuriren, där han nyligen skrivit en granskningsserie om förlossningsvården i Sörmland.

Styrelsen motivering lyder: Mathias Ståhle och Robin Folkö tilldelas priset för … en djuplodande reportageserie om narkotikan och pengarna, med en klargörande inblick i narkotikans källor och transportvägar, hur den säljs och vart pengarna tar vägen, med särskilt fokus på närområdet kring Stockholms city.

Pressfoto