Skip to main content
Per Johansson

Per Johansson

Svenska Carnegie Institutets journalistpris 2008 till Per Johansson 

Per Johansson, född 1952, är sedan 1993 förbundssekreterare på Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS). RNS är en ideell organisation som genom att bilda opinion för en restriktiv narkotikapolitik värnar om ett samhälle fritt från narkotika.

I början av 70-talet arbetade Per Johansson på Långbro mentalsjukhus och kom den vägen för första gången i kontakt med narkomaner. På narkomanvårdsavdelningen fick han höra talas om Nils Bejerot som på den tiden var ett rött skynke för personalen.

Efter att ha läst Bejerot och efter de första mötena med densamme fick Per Johansson en ny bild av stridbare läkaren och forskaren.

1979 blev Per Johansson medlem i RNS och har sedan dess ägnat narkotikafrågan mycket tid och engagemang. Han deltar flitigt i samhällsdebatten genom debattinlägg och krönikor.

Per Johansson som är utbildad mellanstadielärare har även högskolepoäng i kinesiska.

I motiveringen skriver institutets styrelse att Per Johansson får priset för att ”han i sina krönikor, pressreleaser och bloggar ihärdigt, kunnigt och engagerat drivit opinionsbildning för ett narkotikafritt samhälle”.

Svenska Carnegie Institutets journalistpris är på 25 000 kr och utdelas varje år under fjärde kvartalet till en journalist som gjort särskilt förtjänstfulla insatser i fråga om dokumentärreportage eller forskningsinformation inom något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem.