Skip to main content
2012 års journalistpris

Mottagarna av 2012 års journalistpris Mattias Göransson, Jenny Küttim och Elsa Råstam som representerade sin pappa Hannes Råstam. Foto: Marcus Langenskiöld.

Mottagarna av årets journalistpris tilldelas priset för att de … genom ett gediget researcharbete i boken Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare avslöjat, inte bara en nästan ofattbar rättsskandal, utan också en vårdskandal av stora mått där övermedicinering av bensodiazepiner varit en förutsättning för den spiral av “minnesbilder” av mord som Quick under ett antal år fabricerade.

Hannes Råstam
Hannes Råstam, journalist och musiker, föddes 1955 i Göteborg och gick bort där den 12 januari 2012.

Hannes växte upp i ett villaområde i Stora Bråta i Lerum öster om Göteborg. Hans mor var tandläkare och fadern teaterdirektör. Periodvis vistades många skådespelare och kulturpersonligheter i hemmet. Hannes slutförde aldrig sin skolutbildning utan hoppade av gymnasiet och tog istället kortare tillfälliga arbeten i hamnen och på mentalsjukhus innan han som basist valde att satsa på musiken.

Som musiker spelade Hannes Råstam i proggbandet Text & Musik och med andra musiker i kretsarna kring skivbolaget Nacksving, men framför allt spelade han med Björn Afzelius under nästan två decennier. Det var först vid 36 års ålder som han bytte bana från musiken till journalistiken.

Efter att ha utbildat sig till journalist på Skurups folkhögskola började Hannes Råstam 1993 på Sveriges Television. Han profilerade sig som grävande journalist i program som Striptease och Uppdrag Granskning. Han tilldelades Stora journalistpriset 1998 tillsammans med Janne Josefsson för granskningen av Osmo Vallos död.

Ett uppmärksammat fall är “Fallet Ulf” där Bo Larsson, dömd för incest friades tack vare den undersökande journalistik som Hannes och hans medarbetare Victoria Gaunitz bedrev.

Under åren kom Hannes Råstam att erhålla en mängd prestigefulla utmärkelser, både internationella och svenska. Bl.a. Prix Italia 2001, Lukas Bonniers Stora Journalistpris för “långvarig och framstående journalistisk gärning” 2005 och Guldspaden 2009.

Jenny Küttim
Jenny Küttim, tidigare Andersson, föddes i Värmland 1982. Hon började plugga journalistik i Washington DC. Gjorde sin slutpraktik på Fox News Channel under Irakkriget, med en handledare som var en så kallad “air-force-one” reporter vilket gjorde att hon fick en unik inblick i maktens korridorer, främst Vita huset, men även Capital och Pentagon.

2007, som nyexaminerad från Södertörns Högskola, med inriktning på sociala och politiska påverkningar av samhället, landade hon på Dokument Inifrån och har allt sedan dess jobbat inom eller för public service. Två av de tre åren på Dokument Inifrån samarbetade hon med Hannes Råstam, vilket resulterade i fyra dokumentärer varav tre handlade om Thomas Quick.

Jenny Küttim ägnade valrörelsen 2010 åt att faktagranska politikernas påståenden i projektet Valobservatörerna. Ur den idén föddes det faktagranskande programmet Detektor som hon hjälpte till att utveckla för Danmarks Radio och som nu sänds i både TV och radio varje vecka. Våren 2012 var det tur att testa Detektor i svenska SR och där begick hon sin debut som en av två programledare.

Som journalist arbetar Jenny Küttim med grävande samhällsjournalistik och research. Jenny var aktuell som faktagranskare i Hannes Råstams postumt utgivna bok “Thomas Quick – att skapa en seriemördare”.

Mattias Göransson
Mattias Göransson utbildade sig på Journalisthögskolan i hemstaden Göteborg i början av 1990-talet och inledde journalistkarriären som nöjesskribent på Expressen Fredag där han profilerade sig som skribent av längre porträtt och reportage. 1998 kontrakterades han av Dagens Nyheter för att under fria former leverera fördjupande texter till tidningens olika helgläsningsavdelningar.

Mattias startade år 2000 fotbollsmagasinet Offside som ett hobbyprojekt, som från och med 2003 förvandlades till en heltidssysselsättning. Han grundade reportagemagasinet Filter 2008 och är sedan dess tidningens chefredaktör, men skriver i mån av tid fortfarande porträtt och reportage för den egna tidningen.

Mattias var ytligt bekant med Hannes Råstam när denne nåddes av sitt cancerbesked, och skrev därefter ett längre porträtt på Hannes till Filter. Under researchen lärde de känna varandra väl och kontakten fördjupades efter publiceringen. Mot slutet av Hannes Råstams liv kom de att prata alltmer om det bokmanus om Thomas Quick-fallet som Hannes var för svag för att färdigställa, och Mattias åtog sig att slutföra arbetet efter Hannes död i januari 2012.

Mattias Göransson vann Stora journalistpriset 2002 och har även författat en serie ungdomsromaner, en humorbokserie om relationsproblem, en reportagebok om favoritlaget IFK Göteborg samt varit redaktör för tidskriften Filmkonst Reportage.

Hämta högupplöst bild