Skip to main content

Svenska Carnegie Institutets journalistpris 2020 tilldelas journalisten och författaren Johanna Bäckström Lerneby.

Johanna Bäckström Lerneby började sin journalistiska bana på Norrbottens-Kurirens sportredaktion första hälften av 90-talet. Hon anställdes 1996 på Göteborgs-Posten där hon var redaktör och reporter fram till 2008. De sista fem åren där var hon kriminalreporter.

År 2008 anställdes Bäckström Lerneby på SVT:s program för undersökande journalistik Uppdrag granskning. Sommaren 2012 arbetade Bäckström Lerneby som SVT:s Europakorrespondent stationerad i Bryssel och rapporterade bland annat om EU och eurokrisen.

I september 2013 kom hon ut med boken Handelsvara: Kvinna som är ett granskande reportage om trafficking. 2015 tilldelades hon Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare för reportaget ”Att skapa ett monster” som publicerats i tidskriften Filter.

Hon anställdes 2017 på Aftonbladet som chef för rättsredaktionen och skrev då ett uppmärksammat reportage om en delvis kriminell släkt med stor makt i göteborgsförorten Angered. I maj 2020 kom boken Familjen ut, som baseras på reportaget i Aftonbladet.

År 2020 anställdes hon som Nyhetschef på SVT Sport.

Styrelsens motivering lyder: Johanna Bäckström Lerneby tilldelas journalistpriset för … ett tidningsreportage om en klans påverkan av lokalsamhället och för Familjen, en bok där problemen med klaner och parallellsamhällen åskådliggörs med stort kunnande och mod.

Pressbild 1 Pressbild 2