Skip to main content
Seminarier

Det är aldrig för sent att förebygga problem!

By 2010-09-09april 26th, 2012No Comments

I Sverige ligger fokus på barn och ungdomar när det gäller att förebygga alkohol och drogproblem. Trots att problem främst uppstår och utvecklas i vuxen ålder så finns det få metoder som är skräddarsydda för en vuxen målgrupp och som sätter den enskilda individens användning av alkohol och droger i fokus. I mitten av åttiotalet formulerades” the Lifestyle Risk Reduction Model of Prevention” av Prevention Research Institute och sedan dess har hundratusentals riskkonsumenter genomgått det evidensbaserade riskreduceringsprogrammet PRIME For Life på den amerikanska kontinenten. Programmet är ”state-mandated” i ett femtontal delstater och upptogs i mars 2010 på NREPP-listan (National Registry of Evidence-based Programs and Practices).

I Sverige är programmet ackrediterat av Kriminalvården och används där som ett motivationsprogram för rattfyllerister. Programmet används också inom privat och kommunal missbruksvård. Nämndemansgården och Svenska Carnegie Institutet inbjuder nu till ett kostnadsfritt heldagsseminarium i Stockholm den 29 september på Finlandshuset, Snickarbacken 4 i centrala Stockholm. Seminariet hålls på engelska och svenska.

Program

09.30 Registrering och förmiddagskaffe med smörgås

10.00 Seminariet inleds av Nämndemansgårdens VD Inez Hamilton och Svenska Carnegie Institutets Verksamhetschef Peder Langenskiöld

10.30 Prevention Shaken and Stirred – thinking for the Lifespan Michelle Ellison, Prevention Research Institute

12.30 Lunch på egen hand

13.30 Fokus på riskkonsumtionen – fem villkor för effektiv riskreducering Anna Sjöström, PRI Nordic

14.30 Kaffe

15.00 Erfarenhetsutbyte med representanter från organisationer som arbetar med PRIME For Life i Sverige

16.00 Seminariet avslutas