Skip to main content

Randi Mossige-Norheim är radioreporter och dokumentärmakare på Sveriges Radio sedan snart tjugofem år tillbaka. Hon arbetar för P1-programmen Konflikt, Studio Ett och P1 Dokumentär. Programmen skildrar ofta villkoren för människor i samhällets utmarker.

Några av de mest uppmärksammade programmen är:

  • Dokumentären ”Mannen på taket” (2013). Om Jevgenij som jobbar svart som takläggare. Arbetsgivaren struntar i säkerhetslinor och Jevgenij faller och bryter ryggen
  • Reportageserien ”Vredens blåbär”, sändes i P1 under 2010 och 2011, om de vietnamesiska bärplockarna som blev lurade på sina löner
  • Reportagen ”Irina och Andrej” (2008) och ”Jag bodde i ett garage” (2012), om en vitrysk pojke som levt större delen av sitt liv i Sverige som papperslös.

Randi Mossige-Norheim är flerfaldigt prisbelönt. Hon har fått bland annat Stora Journalistpriset, Torgny Segerstedt frihetspenna, Jonas Weiss Memorial Award och Röda Korsets journalistpris.

Hon får Svenska Carnegie Institutets journalistpris 2013 för dokumentärserien ”Narkotikalandet” i tre delar som sändes i P1 i mars 2012.

Dokumentärerna skildrar den helvetiska vardagen i narkotikamissbrukets Sverige. Varje dag, i en dold värld av droger, död, våld, prostitution och kriminalitet försöker människor överleva. Det går förstås att blunda, och låtsas som om den där världen inte finns. Men det gör den. Och lidandet tar aldrig paus. Heroinet dödar. Nätdrogerna dödar. Och det våld och den kriminalitet som följer i drogernas spår dödar.

Styrelsens motivering lyder: Randi Mossige-Norheim för journalistpriset 2013 för ”en empatisk och tydlig skildring av den misär som narkotikan skapar i samhället, sedd ur olika medverkandes perspektiv”.