Skip to main content
Anna-Klara Bankel

Anna-Klara Bankel

Mottagaren av årets journalistpris tilldelas priset för ”avslöjande och klargörande TV-reportage om missbruksproblemen i Stockholm”.

Anna-Klara Bankel är journalist på Sveriges television: SVT Nyheter och Uppdrag granskning. Har tidigare arbetat med undersökande journalistik på Sveriges radio och UR. En språk och litteraturvetare som slog in på samhällsjournalistikens väg. Lyssnar och deltar I den dagliga nyhetsrapporteringen, men blir oftast mer fascinerad och intresserad över underströmmarna: Frågorna som inte får några svar, rösterna som inte hörs och problembilder som hamnar i skymundan eftersom de som kan berätta inte får gehör i ett medielandskap som alltmer styrs av PR-krafter.

Uppmärksammade reportage:

2015 nominerades ”Narkotikadöden och det nya blandmissbruket” till Guldspaden. 2013 fick granskningen i Ekot om riskkapital i biståndet ”Landgrabbing i Sierra Leone” en nominering till samma pris.

2015 nominerades reportageserien ”EU-migranter” i Rapport och Aktuellt till Röda korsets journalistpris (tillsammans med fotografen Emil Larsson) 2014 blev granskningen om ”Döden i svenska polisarrester” nominerad.

Ett annat uppmärksammat reportage var ”Psykoterapi på schemat” från UR-programmet Skolfront som nominerades till TV-priset Kristallen, 2011.

2012 kom granskningen som avslöjade den svarta marknaden med subutex och metadon på de så kallade ”sub-torgen” i Stockholm, utanför beroendeklinikerna.